Mobil Ev Tesisleri İçin Yasal Çerçeve: Mobil Evler Tesisleri Yönetmeliği

Mobil Ev Tesisleri İçin Yasal Çerçeve

Son yıllarda popülerlik kazanan mobil evler, alternatif konaklama ve yaşam tarzı olarak tercih edilen Tiny House'lar olarak biliniyor. Ancak, bu tür tesislerin düzenlenmesi ve yönetilmesi konusunda belirli standartların olmaması, bazı riskleri de beraberinde getireceği düşüncesi insanların çekinmesine neden oluyor. Türkiye'de, 18 Ocak 2024 tarihli Resmî Gazete'de yayınlanan 8112 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile Turizm Tesislerinin Niteliklerine İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelikle mobil evlere yönelik getirilen yeni düzenlemeler ile bu sorun ortadan kalkıyor.

Mobil Evler İçin Güncel Yönetmelikler | Mooble House

Bu yönetmelikle, mobil evlerin turizm tesislerindeki konumları ve nitelikleri belirlenmiş, bu tesislerin şartları ve işleyişi düzenlenmiştir. Mobil evlerin bulunacağı alanlar, imar planlarında kamping ya da kırsal/eko turizm kullanımlarına ayrılmış alanlar olarak tanımlanmıştır. Ayrıca yönetmeliğe göre bu tesislerin en az 5 en fazla 49 konaklama biriminden oluşması gerekmektedir.

Yönetmelik, mobil evlerin tamamının tescil belgesine sahip olması gerektiğini ve konaklama birimlerinin hareket kabiliyetini ortadan kaldıracak düzenlemelere izin verilmeyeceğini belirtmektedir. Ayrıca, bu tesislerde konaklama birimleri başına belirli bir alan ayrılması, çevrenin düzenlenmesi, otopark ve resepsiyon gibi hizmet birimlerinin bulunması gibi şartlar da getirilmiştir.

Bu düzenleme, mobil ev tesislerinin planlı bir şekilde işletilmesini sağlamak amacıyla önemli bir adım olarak görülmektedir. Mooble House CEO’su Müge Şimşek, “Yönetmelik sürdürülebilir turizm için önemli bir adım. Tiny House’ların, mobil oldukları gerçeğiyle turizmde yer alması zorunluluğu, Mooble House olarak bizim yıllardır dikkat ettiğimiz şekilde yani daha modüler yaklaşımlarla planlamalarını kaçınılmaz kılıyor. Ayrıca turizm yatırımcılarının mobil evlerle kuracakları işletmelerde, lokasyonu değiştirebilme, kapasiteyi hızlı arttırma veya azaltma, sezon süresini maksimize etme avantajları daha da önemli hale geliyor” diyor ve Mooble House olarak, mobil ev tesisleri için getirilen bu yönetmeliği yakından takip ediyoruz ve müşterilerimize bu konuda bilgilendirme ve rehberlik sağlıyoruz. 

Mooble House mobil eviniz araç statüsündedir, plakalı ve ruhsatlıdır. Endüstri prensiplerine göre fabrikada üretilir. Kullanım amacınız, konfor alışkanlıklarınız ve kişisel zevkleriniz doğrultusunda farklı taşınabilir ev modelleri sunar. Üstelik 45 günde teslim eder! Mooble House Tiny House ile ilham verici yolculuğunuza şimdi başlayın!

"Tiny House Dış Cephe Kaplama Malzemeleri" adlı makalemizi de okuyabilir veya tiny house'lar ile ilgili diğer yazılarımıza bloglarımızdan bakabilirsiniz.